6 skoler og skolebiblioteker samt 3 folkebiblioteker i Horsens, Silkeborg og Viborg skaber nye læringsrum inden for naturvidenskab. Sammen med børnene.

Projektet kørte i 2009-10. Kontakten fortsættes i uformelt netværk.

Konference blev afholdt 24. nov. 2010
Hent rapporterne nedenfor - få dvd'en hos kontaktperson.

tirsdag den 13. april 2010

Jordens sundhed i Ørum: Fra gamle aviser og reklamer til wc-papir


Hvad kan man bruge gamle aviser og reklamer til – og hvordan får man noget få ud af det? – det skulle børnene fra 5. klasse på Ørum Skole lære noget om.

Torsdag d. januar blev der kørt en kæmpemæssig postcontainer ind i 5.a og 5.b’s klasselokale. Og børnene fik nu opgaven, at fylde containeren med deres husstandsomdelte aviser og reklamer samlet i en periode på 14. dage.


I de næste 14. dage, var børnene flittige indsamlere, og med hastig fart voksede indholdet i containeren til et mindre papirbjerg. Da indsamlingen var slut. Fik børnene en opgave, at gætte hvor mange kilo der i alt var blevet samlet ind og gætte på hvor mange ruller toiletpapir, der kunne blive ud af det indsamlede papir. De to børn der havde gættet mest rigtigt blev lovet en lille præmie – selvfølgelig lavet af genbrugspapir.

Endelig skulle papiret vejes (hvilket er lidt af en opgave, når vi taler den ret uhåndterlige mængde). Der blev i alt indsamlet 64 kilo – flot!, men for mange af børnene havde det været svært at gætte på – der var rigtig stor forskel på gættene med mange plus og minus kilo.

Også resultatet af antal toiletruller var svært at gætte på – både for børn og voksne. Takket være hjælp fra en venlig toiletpapirsfabrikant fik vi regnet antal ruller ud – hele 289 stks. Og samtidig fik vi en lille lektion om forskellige toiletpapirskvaliteter, for toiletpapir er nemlig ikke bare toiletpapir.

Som afslutning på forløbet tog vi på besøg i det virkelige liv på Den gamle papfabrik i Bruunshåb – som er et levede museum. Her kunne vi opleve forarbejdningen af affaldspapir til pap af forskellig kvalitet.
På den gamle papfabrik var der gamle, store og larmende maskiner. Her var også en kæmpe papirkværn som vi hældte vores aviser og reklamer i, der kom vand i, også blev det moset til en klistret masse, for senere at skulle få et nyt liv som pap.

Alt i alt var det et spændende forløb. Børnene blev klogere på genbrugspapir på en anderledes og virkelighedsnær måde og samtidig var det sjovt at skulle konkurrere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar